fredag 26 september 2008

Same, same but different.

En ordningsvakt borde alltid vara en ordningsvakt, eller?
Det finns vissa saker som styr, t.ex. lagen om ordningsvakter.

Utdrag med vissa omformuleringar för att förenkla:
1 § En person förordnas att som ordningsvakt medverka till att upprätthålla allmän ordning.
2 § Ordningsvakter får förordnas att tjänstgöra vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, platser som allmänheten har tillträde till, eller lokaler där alkoholdrycker serveras till allmänheten med tillstånd
4 § Endast den får förordnas till ordningsvakt som med hänsyn till laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget och har fyllt 20 men inte 65 år.
6 § En ordningsvakt lyder under polismyndigheten i det distrikt där han tjänstgör. Han är skyldig att lyda en order som en polisman meddelar i tjänsten, om det inte är uppenbart att den inte angår tjänstgöringen som ordningsvakt eller att den strider mot lag eller annan författning.
8 § För att verkställa en åtgärd får en ordningsvakt inte använda strängare medel än förhållandena kräver. Han bör i första hand söka vinna rättelse genom upplysningar och uppmaningar.
När en ordningsvakt ingriper skall han se till att åtgärden inte väcker onödig uppmärksamhet eller orsakar större olägenhet än som är oundviklig med hänsyn till dess syfte.
11 § En ordningsvakt får inte obehörigen röja eller utnyttja vad han på grund av uppdrag enligt denna lag har fått veta om enskilds personliga förhållanden eller förhållanden av betydelse för rikets säkerhet eller för beivrandet av brott.

Det låter som blaha-blaha för många, men poängen är att det är samma lag och samma föreskrifter som gäller över hela Sverige. Så en ordningsvakt borde således användas på samma sätt överallt i detta avlånga land? Eftersom samma saker styr vem som är ordningsvakt och vad han ska göra.
I C K E !
Det skiljer otroligt mycket mellan olika län.
Vilket kan tyckas märkligt.

I Stockholm används ordningsvakter till exempel i en mycket större utsträckning än i Göteborg. Vid en "normalmatch" i Allsvenskan, t.ex. Djurgården-Gefle, arbetar cirka 20 ordningsvakter. Vid en normalmatch i Göteborg, IFK Göteborg-Gefle, jobbar cirka fyra ordningsvakter. I en högriskmatch i Stockholm, t.ex. Hammarby-Djurgården, är över 80 ordningsvakter i tjänst på arenan. Medan det på en högriskmatch i Göteborg endast jobbar runt åtta ordningsvakter!

I Örebro anmäler sig alla ordningsvakter till LKC (länskommunikationscentralen) när de går på och av sin tjänst.
I Stockholm har LKC så lite som möjligt med ordningsvakter att göra.

Samarbetet med polismyndigheterna fungerar väldigt olika i olika län.
På gott och ont.

På utbildningen intalas att ordningsvakter är "polisens förlängda arm".
Ibland är det så. Ibland inte.

Inga kommentarer: